Vergelijking van ChatGPT, Copilot en Google Gemini
Update 14-02-2024: Google Bard heet nu Gemini
In de afgelopen tijd zijn er verschillende taalmodellen gelanceerd die zijn ontworpen om antwoorden te geven op diverse vragen, zoals het schrijven van gedichten, het maken van social media berichten of het opstellen van e-mailcampagnes. Maar wat zijn eigenlijk de verschillen tussen deze modellen? In dit artikel worden drie bekende AI-systemen vergeleken: ChatGPT, Microsoft Copilot en Google Bard.
ChatGPT
ChatGPT is een bekend taalmodel dat op 30 november 2022 werd gelanceerd en snel populair werd. ChatGPT is een chatbot die dankzij kunstmatige intelligentie (ook wel AI genoemd) kan schrijven. Het model is getraind op een dataset van meer dan 600 miljard woorden en wordt voornamelijk gebruikt voor tekstgeneratie. ChatGPT-4, de meest recente update, maakt het mogelijk om met DALL-E foto’s te genereren, zij het tegen betaling.
Voordelen
ChatGPT excelleert in het genereren van content op basis van gewenste tone-of-voice en begrijpt snel de context van een gesprek. Het kan worden gebruikt voor diverse taken zoals het schrijven van tekst, code, scripts, muziekstukken, e-mails en brieven.
Nadelen
ChatGPT kan soms onnauwkeurig zijn en foutieve informatie delen. Ook is het niet altijd up-to-date met de laatste informatie.
Microsoft Copilot
Microsoft Copilot, geïntroduceerd door Microsoft op 16 maart 2023 en beschikbaar voor het grote publiek sinds 1 november 2023, is ontwikkeld om Microsoft-gebruikers te ondersteunen bij hun dagelijkse activiteiten. Er is ook een gratis versie: Copilot in Windows. Deze variant van Copilot is bedoeld voor particuliere gebruikers en is voor iedereen beschikbaar. Het AI hulpmiddel is te gebruiken sinds de nieuwste update van Windows 11. Met deze tool kan je snel Windows-instellingen veranderen, vragen stellen en afbeeldingen creëren.
Voordelen
Copilot is geïntegreerd in verschillende Microsoft-applicaties en kan onder andere formules maken in Excel, samenvattingen schrijven in Outlook en presentaties genereren in PowerPoint. Het maakt dagelijkse werkzaamheden efficiënter voor Microsoft-gebruikers.
Nadelen
Net als ChatGPT kan Copilot nog onnauwkeurig zijn vanwege zijn relatief recente introductie. Bovendien is het beperkt in het genereren van bepaalde soorten code.
Google Bard (Gemini)
Google Bard, vergelijkbaar met ChatGPT, werd beschikbaar op 14 juli als een alternatief taalmodel. Bard is een chatbot die door Google is ontwikkeld. Net zoals ChatGPT en de chatbot Bing van Microsoft, maakt Bard gebruik van kunstmatige intelligentie om diverse soorten vragen te beantwoorden. Je kunt Bard bijvoorbeeld raadplegen om complexe onderwerpen uit te leggen, internetartikelen samen te vatten of hulp te krijgen bij programmeren.
Voordelen
Google Bard geeft feitelijke antwoorden en is geschikt voor onderzoek dankzij zijn verbinding met het internet. Het kan verschillende soorten teksten produceren.
Nadelen
Google Bard is iets minder creatief dan ChatGPT en heeft nog niet veel plug-ins en integraties, waardoor het gebruik ervan nog beperkt is.
Conclusie
Elk taalmodel heeft zijn eigen voordelen. ChatGPT en Google Bard zijn vergelijkbaar en geschikt voor het creëren van teksten en creatieve outputs. Voor gebruikers die op zoek zijn naar een meer feitelijk AI-chatbot, is Google Bard meer geschikt, terwijl ChatGPT beter is voor creatievere antwoorden. Voor Microsoft-gebruikers is Copilot een aanrader, ondanks mogelijke tekortkomingen vanwege zijn relatief recente ontwikkeling.
Training
Wil je meer leren over AI, ChatGPT of Microsoft Copilot? Bekijk dan hier onze ChatGPT en AI fundamentals training of bekijk onze onze gespecialiseerde trainingen AI voor HR, Recruiters en Marketeers.
Gerelateerde trainingen
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, tips en tricks en kortingen op trainingen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Maximaal één keer per maand een update, want ook wij houden niet van spam.
Meer soortgelijke blogs
Vandaag is de nieuwe Europese AI-wetgeving in werking getreden. Deze…
AI (Artificial Intelligence) heeft de afgelopen jaren enorme vooruitgang geboekt…
Project Astra: AI-assistent van de toekomst Google introduceert een nieuw…