Europese AI-wet officieel in werking getreden
Vandaag is de nieuwe Europese AI-wetgeving in werking getreden. Deze wet stelt specifieke eisen aan kunstmatige intelligentie om verantwoordelijk gebruik ervan binnen de EU te waarborgen. De implementatie van alle regels zal echter nog enkele jaren in beslag nemen.
In de afgelopen twee jaar heeft de Europese Unie gewerkt aan wetgeving om kunstmatige intelligentie te reguleren. Deze regels verbieden discriminatie door AI-systemen in Europa en vereisen dat ze worden getest op mogelijke schendingen van mensenrechten. Aanbieders van AI-modellen moeten ook meer transparantie bieden over de werking van hun technologie en de data waarmee ze zijn getraind.
De wet classificeert AI-modellen op basis van risico. Modellen met minimaal risico, zoals die gebruikt worden om spam te blokkeren in e-mails, vormen weinig gevaar voor de samenleving.
Modellen met een beperkt risico omvatten bijvoorbeeld chatbots. Bedrijven moeten duidelijk communiceren met klanten of zij met een mens of computer praten.
AI-modellen met een hoog risico omvatten bijvoorbeeld systemen voor sollicitatiebeoordeling of ondersteuning bij asielaanvragen. Deze moeten voldoen aan strikte regels om misbruik of discriminatie te voorkomen.
De regels worden gefaseerd ingevoerd. Het Europese Parlement benadrukt dat mensen centraal moeten blijven staan bij de ontwikkeling en toepassing van AI. Daarom zijn sommige AI-systemen volledig verboden in de EU, zoals systemen die het gedrag van burgers analyseren en beoordelen.
Voor deze systemen gelden de regels als eerste: zes maanden na de invoering van de AI-wet. Bedrijven hebben die tijd om aanpassingen te maken.
Later worden andere verplichtingen gefaseerd ingevoerd. Volgend jaar komen er bijvoorbeeld wetten voor het gebruik van generatieve AI, zoals ChatGPT.
Vanaf 1 augustus 2026 gelden de regels voor modellen met een hoog risico. Alle verplichtingen zijn van kracht in augustus 2030, inclusief regels voor AI-systemen van overheidsorganisaties die al voor de invoering van de wet werden gebruikt.
Overtreders van de AI-wet in Europa riskeren zware boetes tot maximaal 35 miljoen euro of 7 procent van de wereldwijde omzet, afhankelijk van de aard van de overtreding en de omvang van het bedrijf.
Gerelateerde trainingen
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, tips en tricks en kortingen op trainingen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Maximaal één keer per maand een update, want ook wij houden niet van spam.
Meer soortgelijke blogs
Geschiedenis van Google Bard en Gemini De ontwikkeling begon in…
Project Astra: AI-assistent van de toekomst Google introduceert een nieuw…
Update 14-02-2024: Google Bard heet nu Gemini In de afgelopen…