Wat is Microsoft Copilot?

Wat kun je met Copilot?

Copilot, een nieuw hulpmiddel van Microsoft dat gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie (AI), genereert content door documenten in Word, Excel en PowerPoint te combineren met gegevens uit je agenda, e-mails in Outlook, chats in Teams en notities van vergaderingen in OneNote.

Vergelijkbaar met ChatGPT, werkt Copilot met dezelfde technologie, maar is het geïntegreerd in je Microsoft 365-omgeving. Dit maakt de assistent nog krachtiger. Copilot kan bijvoorbeeld op basis van gegevens uit een spreadsheet en vergaderingsnotities een projectvoorstel voor je genereren. Met dit door AI gegenereerde voorstel heb je binnen enkele minuten een concept om verder te ontwikkelen. Dit bespaart je niet alleen veel tijd, maar kan je ook op ideeën brengen die je zelf misschien nooit had bedacht.

Microsoft 365 Copilot is een AI-assistent die je ondersteunt bij dagelijkse werkgerelateerde vragen. Door Large Language Models (LLM) te combineren met gegevens uit jouw bedrijf, biedt Copilot een geavanceerde oplossing. Het maakt gebruik van OpenAI’s LLM, GPT-4, bekend van ChatGPT.

Microsoft maakt gebruik van GPT-4 dankzij de samenwerking met OpenAI. Hierdoor kan Copilot ChatGPT integreren met jouw data in Microsoft 365 via de Microsoft Graph API.
Met Copilot kun je snel Word-documenten samenvatten, e-mails beantwoorden en Excel-bestanden analyseren. Dit alles wordt mogelijk gemaakt door Copilot, de assistent van de toekomst.

Voor wie is Copilot bedoeld?

Copilot heeft tot doel de productiviteit van medewerkers binnen de organisatie te verhogen door hen te ondersteunen bij hun dagelijkse taken. In feite zal de medewerker binnenkort alleen nog een “controlerende rol” hebben, in plaats van alle handelingen zelf uit te voeren. Het is zeer waarschijnlijk dat dit zal leiden tot een aanzienlijke groei van de productiviteit per werknemer.

De kosten van een Copilot-licentie zijn in feite verwaarloosbaar in vergelijking met de verwachte productiviteitsgroei per werknemer. Grote bedrijven die al volledig gebruikmaken van de Microsoft 365 Cloud-omgeving zullen naar verwachting Copilot massaal omarmen en de extra kosten voor lief nemen.

Veel kleinere en middelgrote ondernemingen zullen echter waarschijnlijk minder snel geneigd zijn Copilot te gebruiken en zullen afwachten. Vaak zijn deze organisaties net begonnen met het benutten van de mogelijkheden van de Cloud en bevindt veel data zich nog lokaal binnen het eigen netwerk. Bovendien zullen voor deze groep de licentiekosten en het implementeren van Copilot binnen de organisatie net iets te veel van het goede blijken te zijn.

Zelf met Copilot aan de slag

Wil je meer leren over Copilot of er zelf mee aan de slag gaan? Bekijk dan onze Microsoft Copilot Fundamentals training.

Gerelateerde trainingen

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, tips en tricks en kortingen op trainingen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Maximaal één keer per maand een update, want ook wij houden niet van spam.

Meer soortgelijke blogs

Wat is Google Gemini?

Geschiedenis van Google Bard en Gemini De ontwikkeling begon in…

Wat is ChatGPT?

AI (Artificial Intelligence) heeft de afgelopen jaren enorme vooruitgang geboekt…

Google introduceert Project Astra

Project Astra: AI-assistent van de toekomst Google introduceert een nieuw…

Categorieën